Toinin tupailta hevosjalostuksesta

ma maalisk. 17 13:51:00 2014

Jämsän ravilinjan opettaja ja pitkänlinjan suomenhevoskasvattaja Toini Immonen tuli torstaina 13.3. Killerille kertomaan jalostuksen perusperiaatteiden soveltamisesta hevosjalostukseen.

Antoisan illan aikana jokaisella kuulijalle selvisi geenien ja ympäristötekijöiden vaikutus varsaan ja kuinka vain geenien vaikutus voi periytyä. Toini Immonen kertoi kansantajuisesti lämminhenkisen ja runsaiden keskustelujen siivittämänä eri ominaisuuksien periytymisasteista, valintaeroista, arvosteluvarmuuksista aina bluppeihin ja sukusiitosasteisiin.

Esityksessä käytiin läpi myös hevosten ominaisuuksia ja mitä hyvältä jalostushevoselta vaaditaan. Toini Immonen painotti, että jalostus on valintaa ja sen pitää pohjautua luotettavaan tietoon. Tammalle pitää valita kulloisellekin tammalle sopiva ori ja jalostajan on tiedettävä ja tunnettava mahdollisimman tarkkaan jalostettavien eläinten taustat ja suku sekä ominaisuudet. Jalostaja joutuu aina joissakin asioissa tekemään kompromisseja ja on hyvä tehdä itselle selväksi mitä haluaa jalostaa.

Lopuksi Toini Immonen kertoi omasta kasvatustyöstään ja näytti kasvateistaan kuvia, joiden avulla kuulijat pystyivät hahmottamaan käytännössä jalostustyötä ja sen tuomia kokemuksia ja elämyksiä.