Jääravien SM-kisat Jyväsjärvellä

10.3.2024 12:50

Raviurheilu on ensimmäistä kertaa mukana Olympiakomitean SM-viikolla Jyväskylässä. SM-viikko on urheilun monilajitapahtuma, jossa kilpaillaan eri lajien Suomen mestaruuksista. Jääravien Suomen mestaruudet ratkaistaan sunnuntaina 10. maaliskuuta Jyväsjärven jäällä. Samaan aikaan Lutakon aukiolla järjestetään koko perheen Talvirieha.
Kilpailujen käsiohjelma tässä!

Jääravien SM-kilpailut

📆 Sunnuntai 10.3.2024
🕐 Ravit 12.50-14.20, Talvirieha 12.00-16.00
📌 Jyväsjärvi, Lutakon satama
📺 Klo 12.45 (YLE Areena, suora lähetys) ja klo 13.30 (YLE TV2, osittain suora lähetys)

Tapahtumiin on vapaa pääsy.

Jääravien SM-kilpailuissa järjestetään omat luokkansa lämminverisille, kylmäverisille, lämminveristen monté- eli raviratsastusvaljakoille, kylmäveristen monté-valjakoille sekä A-poneille ja B-poneille. Kilpailu käydään suoranajoina, hevonen hevosta vastaan. Välieräparien voittajat kohtaavat finaalissa. Hevosten kilpailumatka on 400 metriä ja ponien 250 metriä.

Vuoden suurin ja rakastetuin ravitapahtuma Kuninkuusravit täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Jääravit ja suoranajot ovat merkittävä osa raviurheilun historiaa, jota jääravien SM-kilpailutkin juhlistavat. Yli puoli metriä paksu jää on hevosille turvallinen ja kimmoisa alusta juosta. Talvella hevosten kenkiin kiinnitetään nastat eli hokit, jotka antavat hyvän pidon sekä kilpailuissa että arjessa kotitallilla.

Jääravien SM-kilpailujen lähtölistat

1. lähtö klo 12:50 – Kylmäveriset, monté-valjakot

Erä A:

Varma-Konsti / Tiia Vehviläinen
Villin Viksu / Reetta Tervonen

Erä B:

Meno-Missi / Petra Katalkin
Olaus Magnus / Paula Keränen

2. lähtö klo 13:06 – B-kategorian ponit, kärryvaljakot

Erä A:

Fabled Luna / Anni Halinen
Goldenwild’s Dragonsoul / Isla Ruhkala

Amazon / Moona Espo suoraan finaaliin

3. lähtö klo 13:25 – Lämminveriset, monté-valjakot

Erä A:

Pharaon Face / Miisa Pulkkanen
Albino King / Heta Huuskola

Erä B:

Violette Face / Karoliina Sinkkilä
Love You Desiree / Maria Muhli

4. lähtö klo 13:38 – Kylmäveriset, kärryvaljakot

Erä A:

Mustamani / Ville Koivisto
Kartello / Sami Vehviläinen

Erä B:

Mitt Hjärtas Tango / Pekka Vehviläinen
Venlan Vekkuli / Tero Lahtinen

5. lähtö klo 13:52 – A-kategorian ponit, kärryvaljakot

Erä A:

Jokimäen Citruuna / Eerika Koskenvalta
Hietarannan Kasper / Elli-Noora Romppanen

Erä B:

Kantolan Whole Lotta Rosie / Veera Tiainen
Mosso / Elena Honkonen

6. lähtö klo 14:07 – Lämminveriset, kärryvaljakot

Erä A:

Rage Breeze / Eeva Naukkarinen
Stick Match / Tiia Vehviläinen

Erä B:

Uconn Grif / Pekka Vehviläinen
Benjamin Song / Sami Vehviläinen

Jääravien SM-kisan säännöt luettavissa tästä linkistä.

Usein kysytyt kysymykset

Mitä tarkoittaa monte?

Trot monté eli tuttavallisemmin monte, on Ranskasta lähtöisin oleva raviurheilun muoto, jossa ohjastaja ratsastaa. Tästä on johdettu lajille suomenkielinen nimi raviratsastus. Montésssa voivat kilpailla kärrylähtöjen tapaa niin lämminveriset, kylmäveriset kuin ponitkin.

Mikä on kylmäverinen?

Raviurheilussa kylmäverisellä tarkoitetaan sekä kylmäverirotuja sekä suomenhevosta. Kylmäveriset ovat tyypiltään raskasrakenteisia alun perin työkäyttöön jalostettuja hevosia. Rauhaisan luonteensa vuoksi ne ovat monikäyttöisiä hevosia lajista riippumatta.

Mitä eroa on lämminverisellä ja kylmäverisillä?

Raviurheilussa kylmäveriset ja lämminveriset kilpailevat omissa lähdöissään. Hevoset ovat rakenteeltaan ja nopeudeltaan erilaisia. Lämminveriset ovat tyypillisesti pienempiä ja urheilutyyppisempiä, kun taas kylmäveriset on alun perin jalostettu työhevoskäyttöön.

Mitä eroa on A- ja B-ponilla?

Raviurheilussa ponit jaetaan A- ja B-kategoriaan ja ne kilpailevat omissa lähdöissään. Vähän kuin eroavaisuudet lämminverisen ja kylmäverisen välillä. A-ponit ovat shetlanninponeja, jotka ovat säkäkorkeudeltaan pienempiä kuin 107 cm. B-ponit taas ovat sen säkäkorkeuden ylittäviä shetlanninponeja ja muita puhdasrotuisia poneja, usein Gotlanninruss-poneja.

Mitkä ihmeen Jääravit?

Raviurheilun juuret ovat jäällä ajettavissa hevoskilpailuissa 1800-luvulla. Kun perinteisesti raviurheilussa ravataan siihen rakennetulla ovaalin mallisella radalla, Jääraveissa samanlainen rata tehdään jään päälle. Jääraveja voidaan ravata myös suoralla, kuten tulevissa Jääravien SM-kisoissa.

Millainen alusta jää on kilpailla?

Hevosten kengityksessä otetaan aina huomioon alusta, jolla hevoset liikkuvat. Jäällä ja muuten liukkaalla alustalla hevosten kenkiin kiinnitetään hokit, jotka ovat vastaavat kuin ihmisillä nastat talvikengissä. Hokkeja on eri pituisia alustan vaatiman pidon mukaan. Järven jää on itseasiassa joustava ja kimmoisa pohja ja on tältä osin verrattavissa muihin valmennusalustoihin. Jäätä on kilparadalla reilut 50 cm ja yleisöalueilla noin puoli metriä, joten paksuudeltaan se kantaa oikein hyvin kilpailevat valjakot.

Mitkä ovat Kuninkuusravit?

Kuninkuusravit ovat Suomen suurin ravitapahtuma, joka houkuttelee vuosittain paikalle jopa 50 000 katsojaa. Vuoden 2024 Kuninkuusravit ravataan Jyväskylän Killerillä 26.–28.7. Kuninkuusraveissa on luvassa ihania hetkiä hyvässä seurassa, vaikuttavia suomenhevosia, huippu-urheilua ja hauskaa oheisohjelmaa sekä ikimuistoinen ilta ravikansan omassa iltajuhlassa.