Hyvinvoiva hevonen ja Hevonen hyvinvoinnin tuojana – infotilaisuus 5.3.2014 Killerillä

pe maalisk. 07 13:52:00 2014

Illalla Killerin Perinneravintolassa alkaneessa tilaisuudessa Hyvinvoiva hevosen -näkökulmasta puhui ensimmäisenä Hevostietokeskuksen toiminnanjohtaja Minna-Liisa Heiskanen. Hän kertoi hevosen lajinmukaisesta käyttäytymisestä ja kuinka hoitajan tulisi ottaa se huomioon. Kuulijoiden mieliä askarruttivat muun muassa loimitus ja hevosten suojantarve laitumella. Heiskasen mukaan loimittamisesta on eniten hyöty räntä- ja vesisateella sekä tuulisella säällä.

Jyväskylän kaupungin valvontaeläinlääkäri Mikko Kanasen esityksessä käytiin läpi lainsäädäntöä ja valvontakäytäntöjä sekä muistutettiin eläinsuojeluasetuksen tilavaatimuksista, joidenka siirtymäaika loppui vuoden 2014 alussa. Kananen painotti, että tehtävänä on valvoa, että eläimiä kohdellaan eläinsuojelusäädösten mukaisesti ja hän muistutti mm. pihattojen riittävän kuivittamisen tärkeydestä.

Viimeisinä luennoitsijoina ääneen pääsivät Laukin Ajan psykologi Tua Seppälä sekä yrittäjä Kati Lindström, Ruskan Riemuista. He kertoivat, kuinka hevonen voi olla hyvinvoinnin tuojana monenlaisille ihmisille ja heidän erilaisille tarpeille. Illan aikana selvisi mm. että ratsastusterapia on suojattu nimike, mutta sosiaalipedagoginen hevostoiminta ei. Tämän vuoksi kuluttajan pitää olla tarkkana, mitä palveluja on ostamassa hevosalan yrittäjiltä.

Tilaisuuden järjestivät Hevosvoimaa – tiedotushanke yhdessä Keski-Suomen Hevosjalostusliiton kanssa. Paikalla oli yli 30 aiheesta kiinnostunutta. Keväällä on tulossa paljon hevostalouteen liittyviä tilaisuuksia, joista lisää www.hevosjalostusliitot.fi/keskisuomi ja www.jamk.fi/hevosvoimaa.

Teksti: Sanna Ihanainen