Derbyfinaali oli Wertin heiniä

la elok. 26 18:08:00 2023


Wertti ja Jani Ruotsalainen
(kuva: Merja Ahola-Turpeinen)

Keskisuomalainen Derby -finaalissa nähtiin varsinainen titaanien taisto, joka nosti tunnelman kattoon myös katsomossa. Ennakkoon Rekilammen Sauli kantoi ennakkosuosikin viittaa, mutta suosikki sai kovan haasteen Wertiltä, joka kovan kiritaiston jälkeen pokkasi voiton ja 36 000 euron shekin omistajalleen Jalohepo Oy:lle.

Rekilammen Sauli ja Henri Bollström haki tallikaveri Taraorilta keulat ensimmäisessä kaarteessa. Ennakkosuosikki sai viimeisellä takasuoralla Wertin vierelleen, ja siitä alkoi totinen välienselvittely, jossa muilla ei ollut sanan sijaa. Huikean loppusuoran kamppailun käänsi viimeisillä metreillä edukseen Wertti, ja Jani Ruotsalainen pääsi tuulettamaan suurkilpailun voittajana.

Hämmästynyt ja iloa pursuava Ruotsalainen totesi voittajaringissä: ”Karsinnan jälkeen keskityttiin, että hevonen palautuu hyvin. Wertti oli jättihyvä koko päivän ja tuntui räjähdysherkältä, joten tänään vedettiin varman päälle – oli ajettava pitkä kiri, koska lyhyempi spurtti olisi voinut päättyä laukkaan. Tänään hevonen tuli kyllä loppuun asti oikein varmasti. Omistaja on antanut Wertin kanssa täydellisen työrauhan, mistä on oltava kiitollinen.”

Omistaja Timo Hulkkonen oli voittajaringissä rauhallinen, mutta silminnähden onnellinen: ”Kiinnostuin Wertistä aikoinaan kuulopuheiden kautta. Tämä on ensimmäinen suomenhevoseni – halusin hyvän hevosen. Janiin on ollut täysi luotto – parhaat tekee parhaita.”

Hotelli Kultakenkä Prix Etoile -finaalissa sävelet olivat selvät jo avauskierroksen jälkeen. Elina Pakkanen piti vauhtia ja otti Lake's Edinalla johtopaikan jo kierros ennen maalia 40 metrin takamatkasta huolimatta. Tamma juoksi loppukierroksen omaa vauhtiaan ja voitti lopulta täysin ylivoimaisesti. Voittajaratsastaja kertoi hevosen lähteneen hitaasti, mutta se meni vauhtiin päästyään itselleen mieleistä tempoa. "Tällä tammalla on omat säädöt, ja se on hieman tulinen ajaa. Tosi hienosti se teki töitä läpi matkan."

Valmentaja Tuomas Pakkasen mukaan monté sopii Lake's Edinalle mainiosti: "Heti kun tammalle laitettiin satula selkään, ravi alkoi käymään ihan eri tavalla. Suvun takia tähän hevoseen alunperin innostuin, ja olen tyytyväinen ollut. Saatiin tämä vuotikkaana meille - tämän sukuisia ei ole aina tarjolla."

Haastadivisioonassa Nemea Kato matkasi johtavan takana. Juoksupaikka oli odotettu, sillä Tommi Kylliäinen kävi näyttämässä hevoselle open stretchiä jo ennen lähdön alkua. Valjakko etenikin maalisuoralla open stretchiä pitkin todella kovaa, ja otti voiton ennen urhean juoksun tehnyttä Xet Diabloa. Valmennustoimintaansa syksyllä kaventavan Kylliäisen mukaan juoksu meni niin hyvin kuin ylipäätään voi mennä. Muita divisioonakarsintojen voittajia olivat Moon Riding High, Zelos, Let’s Get It Up sekä Kotirannan Ilo.

Viisivuotiaiden lämminveritammojen Finntack & Yara Kasvattajakruunu -finaalin keulassa Emma Väre piti Cream Candylla puolireipasta vauhtia. Loppusuoralla kovasta matkavauhdista kiitti Velvet Gold, jonka Iikka Nurmonen ohjasti matkalla neljänteen ulkopariin. Etäisyyttä keulaan näytti olevan hirmuisesti, mutta loppusuoralla Velvet Goldilla oli täysin omat vauhdit, ja voittomarginaali oli loppujen lopuksi reilu. Cream Candy jaksoi kakkoseksi ennen Kenneth Danielsenin Speedy Norwegiania.

Iikka Nurmosella oli hieman epäilyksiä ennen finaalia: ”Hevonen ei ollut viimeistelyssä ja lämmittelyssä niin hyvä kuin olisin tahtonut. Niinpä tällä kertaa luotettiin vain loppukiriin, eikä tehty ratkaisuja matkalla. Edessä oli kuitenkin hyvä selkä, ja siitä tämä yleensä tekee hyvän kirin. Kutsua Pilvenmäen Tammavaltikkaan pitää vielä miettiä.”

Kylmäveristen tammojen avoimessa ryhmässä nähtiin tuore ravikuningatar Lumi-Oosa kovia haastajia vastaan. Lähtöpaikka ei suosinut tuoretta kuningatarta, eivätkä kirit takapareista kantaneet aivan perille asti. Alkuselvittelyjen jälkeen puolen kierroksen jälkeen keulat otti Lakan Leija, jonka Santtu Raitala toi maaliin asti ykkösenä.

Raitala totesi, ettei Lakan Leija tavallisesti pääse juoksemaan keulasta: ”Tällä kertaa saatiin keulat sopivasti. Hevonen oli hyvän tuntuinen, mutta revin laput sata jäljellä, että se osaisi vastata open stretchiä kirivälle. Lakan Leija on suoritusvarma hevonen, ja tekee aina parhaansa. Nälkää on vielä tuleville vuosille, sillä hevonen menee vuosi vuodelta eteenpäin.”

Killerin voittajat 26.08.2023:

L1) Lake's Edina / Elina Pakkanen, om. HJ-Stable Ky & Ravitalli Tuomas Pakkanen Oy
L2) God Hyperion / Henri Bollström, om. Protiimi Oy
L3) Rapsodi / Jani Ruotsalainen, om. Mari Rautiainen
L4) Moon Riding High / Tuukka Varis, om. Team Yhdet vielä
L5) Nemea Kato / Tommi Kylliäinen, om. Team RaKoJa
L6) Zelos / Tapio Perttunen, om. Suvi Perttunen
L7) Let’s Get It Up / Hannu Torvinen, om. Get It Stable
L8) Kotirannan Ilo / Antti Teivainen, om. Mervi Hyväri
L9) Velvet Gold / Iikka Nurmonen, om. Eskelinen Esa & Markus & Perovuo Robert
L10) Lakan Leija / Santtu Raitala, om. Mikko Tuomaala
L11) Wertti / Jani Ruotsalainen, om. Jalohepo Oy

A-ponit Aarteen Nadja / Jerry Rauos, om. Taina Lehtinen
B-ponit Little Cinderella / Julia Kiukas, om. Julia Kiukas

Maalikameran kuvat tässä!