Jääravien SM-kisat toivat raviurheilun kaupungin sykkeeseen

ma maalisk. 11 07:57:00 2024


Jääravien SM-kisat olivat jymyluokan yleisömenestys – paikalla oli arvioiden mukaan yli viisi tuhatta katsojaa. Säiden haltijat olivat loppujen lopuksi suosiolliset tapahtumalle, ja kilpailuolosuhteet olivat suorastaan loistavat. Lajin eksotiikka välittyi hienosti runsaslukuiselle yleisölle. Suomen mestaruudet ratkottiin kuudessa eri sarjassa.

Kylmäveristen montésarjassa finaaliin tiensä selvittivät Varma-Konsti ja Meno-Missi. Varma-Konsti otti komennon välittömästi startissa, eikä Tiia Vehviläisellä ollut minkäänlaisia vaikeuksia edetä Suomen mestaruuteen ylivoimaisella tavalla. Meno-Missi ei uhannut Vehviläisen voittoa lähdön missään vaiheessa.

Lämminveristen montéssa nähtiin dramatiikkaa, kun mestaruuteen matkalla ollut Violette Face laukkasi vain muutama metri ennen maalia. Näin mestaruus meni Heta Huuskolan ratsastamalle Albino Kingille. Karoliina Sinkkilän ratsastaman tamman ravi ei ollut aivan priimaa, eikä paketti pysynyt kasassa maaliviivalle asti. Violette Face selvisi finaaliin uusinnan kautta, sillä ensimmäisessä yrityksessä molemmat kilpailijat sortuivat kisan loppuvaiheessa laukalle.

B-ponien finaali oli Amazonin ja Moona Espon näytöstä. Moninkertainen poniruhtinatar irtosi hienosti Goldenwild’s Dragonsoulista, joka tarjosi hienon vastuksen, muttei lopulta voinut voittajalle mitään. Tyylikkäästi ravannut Amazon ei jättänyt epäilyksille minkäänlaista sijaa, vaan viiletti maalipaalulle ensimmäisenä.

A-poneissa Jokimäen Citruuna ja Mosso selvittivät tiensä finaaliin. Finaali oli laukkojen sävyttämä, ja tuomaristo joutui puntaroimaan lähdön tapahtumia tovin. Lopulta mestariksi valikoitui Mosso, jonka rattailla Elena Honkonen joutui jännittämään tuomariston ratkaisua. Honkonen näytti ohjastajan taitojaan oikaisemalla Mosson takaisin raville juuri ennen maaliviivaa.

Kylmäveristen Suomen mestaruus oli Venlan Vekkulin ja Tero Lahtisen heiniä. Finaalivastustaja Mustamani laukkasi kesken matkan, eikä mestaruudesta nähty enää minkäänlaista taistelua. Venlan Vekkulin ravivarmuus ja lähtönopeus olivat siis tällä kertaa mestaruuden ratkaisevat tekijät.

Tero Lahtinen ylisti tuoretta mestaria haastattelussa: ”Vaikka Venlan Vekkulilla on ikää jo viisitoista vuotta, on se edelleen aika vekkuli. Se jäi tänään odottelemaan sekä välierässä että finaalissa kaveria, eikä joutunut antamaan itsestään kaikkea. Oli hienoa ajaa tässä tapahtumassa kilpaa – järjestelyt sujuivat hyvin, ja yleisöä oli mahtavasti.” Samalla Lahtinen toivotti yleisön sankoin joukoin tervetulleeksi myös Killerille.

Lämminveristen finaalissa nähtiin isän ja tyttären välinen kamppailu, kun Sami Vehviläisen Benjamin Song ja Tiia Vehviläisen Stick Match ottivat yhteen. Stick Match oli juuri etenemässä Benjamin Songin rinnalle, kun otti harmittavan laukan. Niinpä Sami Vehviläinen eteni Benjamin Songilla varmaan voittoon. Voittaja hehkutti tapahtumaa: ”Tämä oli mahtavasti järjestetty tapahtuma, ja oli ilo kilpailla tällaisen yleisön edessä. Olen myös ylpeä, että meidän perheeseemme tuli kaksi mestaruutta. Hevosen lähtönopeutta on aliarvostettu, ja tiesin kyllä, että Benjamin Song pärjää tänään. Se on tuntunut hyvältä, ja luulen että tästä tulee sen uran paras kausi”.

SM-kisat toivat raviurheilulle paljon positiivista näkyvyyttä, ja onnistunut tapahtuma tv-lähetyksineen toi lajille varmasti uusia ystäviä.

Jääravien Suomen mestarit:
Lämminveriset: Benjamin Song / Sami Vehviläinen, om. Sari Tarvainen
Kylmäveriset: Venlan Vekkuli / Tero Lahtinen, om. Samase Talli
Monté, lämminveriset: Albino King / Heta Huuskola, om. Riitta Heinonen
Monté, kylmäveriset: Varma-Konsti / Tiia Vehviläinen, om. Friman Anna-Mari & Martin Sonja & Peltonen Pasi
A-ponit: Mosso / Elena Honkonen, om. Anni Halinen
B- ponit: Amazon / Moona Espo, om. Moona Espo