Killerin Eliittifinalistit v. 2016

ke kesäk. 08 21:58:00 2016

Killerin raviliigan kimpanvetäjä Miika Lähdeniemen analyysit Eliitti-lähdöstä, joka on tasainen ja tasokas kisa 20 000 euron ykköspalkinnolla. Huomionarvoista on, että Open Stretch eli sisäradan ohituskaista on ensimmäistä kertaa käytössä myös T76-raveissa.

1 Special Promise teki viimeksi Bodenissa komean täyden matkan ennätystuloksen 11,6 ja paiskasi hyvällä loppukirillä Victory Bonsain ohitse, muttei uhannut vakuuttavaa voittajaa Rocky Winneriä. Huippuiskuun kohonnut ori on otollisissa asemissa ja hyötynee Open Stretchistä, sillä todennäköisimmin se juoksee kärkihevosen takana tai kolmantena hevosena sisäradalla. Special Promise on ehdottomasti yksi suosikeista.

2 Express Duo voitti viime kesänä Suur-Hollola-ajon, mutta joutui sittemmin ongelmien takia tauolle ja tämän kauden kaksi ensimmäistä starttia eivät vielä tuoneet menestystä. Viime perjantaina Turussa ori voitti helpon lähdön rauhallisen matkavauhdin jälkeen hyvällä tyylillä. Se joutuu tässä tietysti kovemmalle, mutta luokkahevonen parantanee startti alla. Jos Express Duo onnistuu torjumaan kiihdytyksessä Bret Bokon, se vetää lähtöä pitkään.

3 Bret Boko oli vielä Vermossa 16.4. huippuhyvä, mutta Seinäjoki Racen ja Finlandia-ajon aikoihin se oli vaisumpi ja syyksi osoittautuivat allergiaoireet. Viime perjantaina Turussa se nappasi 2. ulkoa rutiinilla kakkossijan, mutta Express Duo meni keulasta odotetusti menojaan. Tässä voidaan nähdä terävämpi Bret Boko ja bravuuripaikalleen keulaan päästessään se olisi paha ohitettava. Express Duon ohitse ei ole kuitenkaan yksinkertaista päästä.

4 Regent Zet juoksi Mikkelissä johtavan takana ja oli pitkään voitossa kiinni, mutta ulkoa kirinyt Pedro Bi tuli lopussa ohitse. Lahdessa se käänsi tiukan voittomatsin Up Up And Awayn kanssa niukasti edukseen. Regent Zet hyötyisi tasaisen kovasta matkavauhdista ja vaikka sillä on vähän rahaa kovimpiin vastustajiin nähden, se ei ole aivan ulkona kärkikuvioista.

5 Onirique voitti huhtikuussa Helsinki-ajon johtavan takaa ja lunasti paikan Finlandia-ajoon, jossa ei kuitenkaan piisannut parhaille. Viime kerralla se pinkoi vauhtijuoksussa Seabiscuitin vanavedessä kovan ajan. Jos kovaa avaava ruuna onnistuu pääsemään sisäradalle, se on kirisuoralla vaarallinen vastustaja.

6 Edward Ale muistetaan Brad de Veluwen ikäluokassa sekä Kriteriumin että Derbyn kakkossijasta. Se on kilpaillut myös Ruotsissa menestyksekkäästi, mutta nyt se on majaillut toista kuukautta Laukaassa Pirjo Vauhkosen valmennuksessa. Oulussa se oli hyvä johtavan rinnalta, mutta lienee Killerillä avojaloin ja jenkkikärryillä vielä parempi. Lähtörata on haastava, mutta tasaisen kovalla matkavauhdilla se ehtii kauempaakin kärkitaistoon.

7 Jonesy voitti toissa vuonna Derbyn, mutta viime kausi oli sen osalta pettymys. Paluu parrasvaloihin on kuitenkin ollut hieno: ensin Teivossa se jyräsi vahvasti johtavan rinnalta ja viimeksi Suur-Hollolan alkuerässä se oli murskaavan ylivoimainen keulasta jäätävän hienolla tyylillä. Tässä sille voi jäädä vauhdinpitäjän paikka johtavan rinnalla, mutta sekään ei vie kyvykkään menijän voittomahdollisuuksia.

8 Air Gunner on kotiradan edustaja ja toissa vuoden Eliitti-voittaja. Viime sunnuntaina Mikkelissä se kiri sitkeästi kolmanneksi I Won't Dancen voittamassa lähdössä. Kunto on kohdallaan ja hevosella on rutiinia kovista lähdöistä, mutta surkea lähtöpaikka laskee mahdollisuuksia.

9 Outlaw Merci oli viimeksi huippuhyvä johtopaikalta ja karkasi kovalla tuloksella ylivoimavoittoon. Ruuna on hyvänä päivänään ehdottomasti Suomen ykkössarjojen parhaimmistoa. Takarivistä sen todennäköisin juoksupaikka on kolmantena hevosena sisäradalla, mistä se voi lopussa hyödyntää Open Stretchiä. Voittoon vaaditaan hiukan tuuria ja kova matkavauhti.

10 Amaretto Scoop debytoi ykkössarjoissa ja on mielenkiintoinen seurattava. Mikkelissä se punnersi 3. ulkoa hyvin kolmanneksi ja voi olla lyhyemmällä starttivälillä terävämpi. Takarivin paikalta olisi kuitenkin yllätys, jos se kiertäisi koko porukan.

Kuvat: Merja Ahola-Turpeinen ja sukuposti.net.