Killerin helteisessä kesäillassa oli vauhtia

ma kesäk. 19 22:02:00 2023

Kesä näytti parhaita puoliaan Killerin maanantairaveissa – ravit ajettiin läpi lämpimissä olosuhteissa, ja rata oli vauhdikkaassa kunnossa. Urheilullisella puolella ravikansan katseet kääntyivät Atupemiin, jonka Antero Tupamäki toi starttiin yli yhdeksän kuukauden tauon jälkeen.


Atupem oli odotusten arvoinen, sillä Santtu Raitala ohjasti oriin rauhallisesti johtavan rinnalle hyvissä ajoin. Loppusuoralla Atupem lipui kevyen näköisesti voittoon. Antero Tupamäki oli startista luonnollisesti iloinen:


”Sijoitus tyydyttää tietysti, ja hevosella on aina hyvä tyyli mennä, koska se ei tarvitse ihmeellisiä varusteita. Parin päivän sisällä nähdään, miten jalka reagoi starttiin. Jos terveyttä riittää, niin tämä startti vei varmasti Atupemia eteenpäin.”


Kylmäveristen aikarajoitetussa mailin ryhmässä vedettiin isoa kovaa heti alkupaukusta lähtien. Esa Holopainen päätti ajaa Sarmöörillä keulasta, joten Tuomas Pakkasen ohjastamalle Hissun Turbolle jäi paikka johtavan rinnalta. Hissun Turbo vaikutti jo lipuvan kovan juoksun jälkeen voittoon, mutta Santtu Raitalan ohjastama Vappuäijä kiitti nätimmästä reissusta, ja kurkotti turpansa ensimmäisenä maalilinjalle. Raitala antoi hevosen perusluokasta tunnustusta:

”Vappuäijä on aina tarvinnut useamman startin tauon jälkeen ollakseen parhaimmillaan. Terveenä ollessaan tämä kuuluu kyllä tällä hetkellä suomenhevosoriiden top kymppiin.”

Raitala otti illan kolmannen voittonsa Nice To Know S:llä, ja oli näin illan ohjastajahahmo.

Hurjaa vauhtia nähtiin myös kovimmassa kylmäveristen rahasarjassa, jossa Ville Koivisto halusi ajaa Rantaniemelän Savulla keulasta, ja se vaati 19-vauhtisen avauksen. Loppusuoralla vereksemmät voimat puhuivat, ja maaliviivan ylittivät tasapäin Esa Holopaisen ajama Viestinviejä sekä Jarmo Saarelan ohjastama Mootsartti.

”Viestinviejällä on mennyt paljon startteja pieleen lähtölaukoissa, mutta ehkäpä se nyt on varmistumaan päin", Viestinviejän valmentaja Sami Ikonen totesi leasing-hevosestaan voittajahaastattelussa.


Jämsän Ravien nimikkolähdön vei nimiinsä Caia, joka avasi voittotilinsä uran viidennessä lähdössä. Iikka Nurmonen totesi aikaan 13,8 mailin paiskanneesta kolmivuotiaasta tammasta: ”Melko lailla täyttä jouduttiin avaamaan, mutta hevonen vastasi varmasti.”

Omistaja Heikki Korhonen kertoi tamman taustoista seuraavaa: ”Etsin hevosta, ja tätä tarjottiin. Isäsukuhan tällä on valtava, ja harvalla varsalla on 09-alkuisella ennätyksellä emä. Vähän kauden alku meni tammalla myöhäiseksi, kun satutti hieman tarhassa jalkaansa.”


Voittajaringissä nähtiin myös paikallisväriä, kun Villimette kontrasi lopputaistossa lähdön suosikkia Winettoa vastaan. ”Tämä meinasi haparoida voittotaistossa, mutta sain pidettyä ravilla, enkä tyytynyt kakkossijaan, vaikka hetken sitä harkitsinkin,” totesi tammaa ohjastanut Tapio Perttunen. Villimetten valmentaja Susanna Karhu juhlii voittoa lomalla Itävallassa.

Killerin voittajat ma 19.6.

L1 Yoyo Avenger / Eelis Murtola, omistaja Astikainen Heikki & Kaipiainen Heli
L2 Vappuäijä / Santtu Raitala, om. Talli Serpentiini
L3 Nice To Know S / Santtu Raitala, om. Nice To Know Stable
L4 Viestinviejä / Esa Holopainen, om. Sami Ikonen
Mootsartti / Jarmo Saarela, om. Luxus Team
L5 Caia / Iikka Nurmonen, om. Heikki Korhonen
L6 Villimette / Tapio Perttunen, om. Karhu Matti & Pirkko & Susanna
L7 Furioso Wohlrab / Tommi Kylliäinen, om. Ifa Racing
L8 Atupem / Santtu Raitala, om. Artun-Talli
L9 Hissun Tellu / Tuomas Pakkanen, om. Vidgren Juha & Väisänen Timo
A-ponit My Little Applebloom / Juuli Reijonen, om. Silja Räisänen


Markku Lindström