Killerin vanhasta ravikatsomosta treenitila tulevaisuuden urheilijalupauksille

pe syysk. 16 12:00:00 2022

Jyväskylän Killerin raviradan vanhaan pääkatsomoon on valmistunut uudenlainen treenitila. Tila palvelee Jyväskylän Killerin-Laajavuoren alueen eri lajien urheilijoita, erityisesti lapsia ja nuoria. Treenitilaan voi tutustua aloittelijoille suunnatussa ilmaisessa ravitapahtumassa maanantaina 19.9.

Idea mahdollistaa raviradan vanhaan katsomoon treenitila lähti liikkeelle osana Jyväskylän Ammattikorkeakoulun Training Room -hanketta, jossa pilotoitiin hankkeessa kehittyjä toimintamalleja nuorille joukkueurheilijoille. Alueelta ei ole aikaisemmin löytynyt riittäviä oheisharjoitteluun junioriurheilijoille sopivia fasiliteetteja, joita he voisivat hyödyntää osana lajiharjoittelua esimerkiksi ennen tai jälkeen treenien.

”Olemme lähteet innovoimaan ja testaamaan tätä Killerin treenitilaa osana nuorten harjoittelua niin, että se ei kohtuuttomasti lisäisi perheiden kustannuksia, mutta tarjoaisi lisää laatua harjoitteluun”, JAMKin asiantuntija Pasi Teräväinen kertoo. ”Etsimme edelleen aktiivisesti lisärahoitusta tilojen jatkokehittämiseen mm. varustehankintojen ja pienten tilamuutosten kautta.”
Katso Pasi Teräväisen haastattelu tässä!

Tiloista löytyy mm. juoksusuora, painimatto ja portaat porrastreeniin sekä erilaisia pienvälineitä harjoitteluun.

”Tilan uusiokäyttö ja käyttötarkoituksen muutos on myös ekologinen ja arvopohjainen valinta”, Teräväinen jatkaa.

Tilassa on tehty pientä pintaremonttia, mikä on mahdollistanut tilan käyttöönoton ja turvallisen harjoittelun joukkueille. Niin konseptointi- kuin tilojen kunnostustyössäkin on ollut mukana JAMKin ja Jyväskylän yliopiston opiskelijoita.

”Kehittämisen menetelmänä on ollut vahvasti kokeilukulttuuri. Olemme järjestäneet useita työpajoja ja infoja toimijoille. Killerin Ravirata on ollut mukana mahdollistamassa kokeiluja ja Jyväskylän kaupungilta on saatu hyvää tukea kehittämiselle”, Pasi Teräväinen iloitsee.

Suunnittelussa on ollut mukana hankehenkilöstön lisäksi seurojen johtoa, valmentajia, junioriurheilijoita, korkeakouluopiskelijoita, fysioterapeutteja, fysiikkavalmennuksen ammattilaisia ja Jyväskylän Urheiluakatemian ammattilaisia. Tiloja on pilotoitu kahden vuoden ajan junioriurheilijoilla.

”Toimintaan osallistuneet lapset ja nuoret kokivat toiminnan auttavan heitä urheilijoina”, fysioterapian lehtori Sanna Paasu-Hynynen toteaa. ”Pilottien kautta olemme päässeet keskustelemaan valmennustiimien kanssa heidän kokonaisharjoittelusta ja vuorovaikutus onkin ollut tärkeässä roolissa lisäämässä ymmärrystä joukkueiden tarpeista.”

”Itse pilottien sisällöt on mietitty yhdessä Training Roomin urheilufysioterapeuttien kanssa ja sisällytetty niihin sellaisia asioita, joita he ovat usean vuoden työn tuloksena havainneet tärkeiksi.”

Käyttäjiä on parhaimmillaan ollut noin 700 viikossa. Tiloja kehitetään edelleen saadun palautteen pohjalta.

”Treenitilat vanhan katsomorakennuksen ala- ja yläkerrassa on oivallinen tapa hyödyntää raviradan laajaa kiinteistöä”, Killerin toimitusjohtaja Miika Lähdeniemi iloitsee. ”Isoimmissa ravitapahtumissa katsomo saadaan edelleen laajempaan asiakaskäyttöön, mutta junioriurheilijoiden ansiosta tilojen jokapäiväinen käyttöaste nousee nyt eri sfääreihin.”

Työn taustalla on Training Room-hankkeessa tehty työ oheisharjoittelun kehittämisestä ja laajentamisesta Hippoksen tiloista muille ja laajemmille kohderyhmille, erityisesti junioriurheilijoille. Hankkeessa olivat mukana KIHU, JAMK ja JYU. Hanketta on rahoittanut EAKR ja Keski-Suomen liitto.

Killerin treenitilan käytöstä on tehty sopimus, jossa Jyväskylän kaupunki on vuokrannut tilat Keski-Suomen Ravirata Oy:ltä.