Raitala kaksivuotislähtöjen hallitsija

pe marrask. 03 22:43:00 2023

Killerin perjantairavien kärkenä oli Kasvattajakruunu sekä suomenhevosten O.K. Auto Tammaderby-karsinnat. Illassa riitti ihailtavaa, sillä ohjelmassa oli peräti yksitoista totoravilähtöä sekä ponien koitos. Sääolojen vuoksi rataolosuhteet vaativat hieman ylimääräistä aikaa ravien alussa, mutta pieni odottelu kannatti: irtopintaa poistamalla radasta saatiin tasapuolinen ja turvallinen kilpailla.

Arctic Emerald ja Santtu Raitala


2-vuotiaiden Kasvattajakruunun välierät eivät toteutuneet, joten Killerillä järjestettiin ylimääräiset Kasvattajakruunulähdöt, joihin saatiin viivalle mielenkiintoisia varsoja. Oriiden puolella ennakkosuosikkina matkaan lähtenyt, Santtu Raitalan ohjastama Arctic Emerald haki keulapaikan itselleen ensimmäisen puolikkaan lopussa, ja johtajavaljakko pystyi säännöstelemään matkavauhtia mielensä mukaan. Maalisuoralla Raitala tyytyi pitämään pienen hajuraon pahimpiin uhkaajiin – tosin Jarmo Saarelan Mas Indy olisi ravilla pysyessään voinut heittää kovimman haasteen.

Santtu Raitala kehui Pekka Korven valmennettavaa: ”Oikein miellyttävä hevonen on kyseessä, ja on tässä juoksijankin vikaa. En halunnut näissä olosuhteissa teettää hevosella ylimääräistä työtä. Tämä on tosi kyvykäs menijä, vaikka epäonnistumisiakin on tullut. Rata on mennyt illan mittaan asiallisempaan suuntaan, vaikkei se nuorille hevosille tietenkään optimaalinen ole.”

Raitala otti keulat myös tammojen lähdössä Arctic Estellellä. Myös tällä kertaa vauhti rauhoittui sopivaksi, ja lopussa Raitala ohjasti jälleen Pekka Korven suojatin voittoon todella väljällä tyylillä. Esitys oli niin vaivaton, että valjakolta voi jatkossa odottaa suuria tekoja. Salamahaastattelussa Raitala huokui tyytyväisyyttä: ”Aivan mainio tasapainoinen esitys – tamma teki kaiken oikein.” Raitala täydensi illan hattutemppunsa illan seitsemännessä lähdössä, kun voittokone Bosse Nice otti vakuuttavan ykkösen lähes vuoden tauolta.


Hentun Liisa ja Teemo Okkolin

Ensimmäinen Tammaderbyn karsinta oli Hentun Liisan heiniä. Teemu Okkolin ajoi suojatillaan keulasta, ja meno oli tällä kertaa varmaa, eikä voitto ollut lopussa uhattuna. Okkolin kommentoi vakuuttavaa voittajaa: ”Kun tämä tulee starttiin, se tulee työmaalle. Annoin takasuoralla vähän löysää, niin heti tiesi että hyvin menee. Luotan finaalissa tammaan, vaikka sillä on ollut jo pitkä kausi. Meillä on Kanaloiden kanssa hyvä tiimi.”


Villihanna ja Riku M Lindgren

Toisessa karsinnassa Huisi Hippu oli heti alkupaukusta omissa vauhdeissaan. Matkavauhti oli kuitenkin sangen maltillista. Iikka Nurmosen ajokki kohtasi tästä huolimatta loppusuoralla vaikeuksia, ja lopulta open stretchiä pitkin viiletti yllätysvoittoon Riku M Lindgrenin ohjastama Villihanna. Jarmo Saarelan Sarikan laukkasi voittotaistosta. Lindgren ei osannut odottaa voittoa: ”Kyllä voitto yllätti, ja kyseessä oli hevosen uran paras startti. Se ei aikaisemmin ole aina suorittanut odotusten mukaisesti, ja on välillä ollut itse itsensä pahin vihollinen. Kaikenlaista on kokeiltu, mutta tänään hevonen oli ihan perusvarustuksessa.”

Loppuraveista nuori ohjastajakomeetta Tino Keväänranta otti isoimman roolin ja nappasi kaksi perättäistä voittoa Johanna Valkaman täysveljeksillä. Vakuuttavaa työtä tehnyt kuski kommentoi menestystä tuoreeltaan: ”Ainahan pärjääminen nostaa itseluottamusta. Ajaminen on minun hommani, tästä minä nautin paljon.”

(Kaikki kuvat: Merja Ahola-Turpeinen.)

Killerillä jatketaan lauantaina 18.11, jolloin Kavioliiga-ravien kulmakivinä ovat suomenhevosten O.K. Auto Tammaderby sekä Finntack & Yara Kasvattajakruunu -finaalit 2-vuotiaille lämminverisille.

L1) Villin Viksu / Reetta Tervonen, om. Reetta Tervonen
L2) Arctic Emerald / Santtu Raitala, om. Star-Racing Oy
L3) Arctic Estelle / Santtu Raitala, om. Star-Racing Oy
L4) Hentun Liisa / Teemu Okkolin, om. Kanala Elsa & Okkolin Teemu & Sarkama Toni
L5) Villihanna / Riku M Lindgren, om. Talli-Villiveikot
L6) Isosalon Ihme / Mikko Peränen, om. Sanna Päivike
L7) Bosse Nice / Santtu Raitala, om. Leena Sinnemaa
L8) Feels Like Flying / Tino Keväänranta, om. Johanna Valkama
L9) Feels Like Power / Tino Keväänranta, om. Johanna Valkama
L10) Amour Lover / Niko Jokela, om. Team Amour
L11) Edward Snipes / Jussi Tomperi, om. Kurppa Johanna & Tomperi Jussi
Ponit Honkarinteen Tinttara / Noora Reijonen, om. Noora Reijonen

Juoksuselostukset ja maalikameran kuvat löytyvät täältä!