Vältäthän ilotulitteiden käyttöä hevostallien läheisyydessä!

ke jouluk. 25 14:41:00 2019

Muistathan jälleen vuodenvaihteen lähestyessä, että ilotulitteet voivat aiheuttaa suurta stressiä hevosille ja muille kotieläimille. Rakettien ujellus ja valonvälähdykset ovat hevosille luonnottomia ja uhkaavia ilmiöitä, ja voivat aiheuttaa hevosissa todellista pelkoa.

Hevoset reagoivat vaaraan muuttumalla valppaiksi ja rauhattomiksi, jolloin ne ovat käytökseltään levottomia, viskelevät päätään, potkivat tai voivat jopa hypätä karsinoissaan pystyyn. Hevoset voivat myös yrittää paeta, erityisesti pihatossa pidettävät hevoset voivat karata aitauksistaan. Pelko voi olla niin voimakasta, että se voi johtaa siitostammoilla pahimmillaan tiineyden keskeytymiseen.

Laumaeläiminä yhdenkin hevosen pelkotila tarttuu muihin hevosiin. Tällöin koko tallin asukkaat voivat olla hermostuneita vaikka kaikki eivät ilotulitusta pelkäisikään. Hevoset voivat olla hermostuneita vielä seuraavanakin päivänä mikä voi aiheuttaa vaaratilanteita hevosia käsiteltäessä sekä esim. ratsastustunneilla.

Jos asuinalueesi lähistöllä on hevostalli, olisi toivottavaa, että ilotulitteita ei ammuttaisi lainkaan. Mikäli ilotulitteista ei haluta kokonaan luopua, olisi suositeltavaa ainakin kysyä etukäteen tallinpitäjältä, aiheutuuko niistä hevosille ongelmia.